Секс-позитивність: полюби себе та власну сексуальність

Сексуальність – це те, чого прагнуть, або ж навпаки вважають тим, чого треба соромитися. З першим ми згодні, а з другим – точно ні! Сексуальність – це те, що є в кожній людині. Вона може проявлятися більше або менше, але в будь-якому разі це природна риса людини, і соромитися її не варто. До того ж сексуальність, як вважається, більше направлена на привертання уваги потенційного партнера, але це також тільки половинка того, що вона вам може дати.

Складові сексуальності

Що таке сексуальність?

Що з себе представляє сексуальність? Це, якщо простими словами, набір різного роду реакцій, емоцій, вчинків людини, які показують її сексуальний потяг й потребу його задовольнити. Якщо ж заглибитися в цю тему, то це також розуміння часточки себе, свого тіла, своїх емоцій, думок та переживань. Частково сексуальність закладається ще на генетичному рівні, але найбільший вплив на людину, авжеж, йде від соціуму. І тут постає важливе питання. Наскільки розуміння сексуальності може залежати від оточуючих вас людей? Дуже залежить.

Річ у тому, що кожен день людина отримує неймовірну кількість інформації. Дивиться відео, читає, спілкується з людьми, навіть швидкий погляд на незнайому людину на вулиці, яка пройшла повз, також надає мозку якусь інформацію. Як це пов’язано с сексуальністю? Ми часто беремо приклад. Ми бачимо й чуємо. І так ми вчимося. Одна людина вам здаватиметься занадто розкутою, інша – дуже скромною. В одному відео вам скажуть, що любити своє тіло і досліджувати його – це добре. В іншому - … що ж, всі ми знаємо, як на нас впливає інформація. І важливо, в першу чергу, вчитися відчувати себе й свої потреби, і тільки потім порівнювати з прикладами інших.

Чому важливо вміти себе відчувати?

Сексуальність може бути дуже різною. Людина може приваблювати тілом, може – поведінкою. А іноді просто тим, ким вона є – набором її індивідуальних рис. Всі люди різні, і це абсолютно нормально. Бути сексуальним – не значить, що людина обов’язково шукає сексу з партнером. На додаток, бути сексуальним може бути приємно, в першу чергу, для себе самого. Усвідомлення власної сексуальності – це ще один крок, ще одна важлива сходинка, щоб полюбити себе, особливо – своє тіло з усіма його особливостями. А любов до себе – це позитивний настрій, менше поганих думок, а ще – добрячий вплив на власне здоров’я, бо менше стресу – менше й фізичних проблем.

Отже. Як позитивно налаштуватися на власну сексуальність?

  • Дивіться навчальні та навіть художні відео, більше читайте.
  • Не соромтеся питати порад, якщо готові обговорити цю тему з друзями.
  • Будьте впевнені у собі.
  • В першу чергу орієнтуйтесь на свої потреби.
  • Завжди можна звернутися до лікаря-сексолога, який є дипломованим спеціалістом саме з питань сексуальності людини, та проконсультуватися з ним.

Важливо пам'ятати, що розуміння й дослідження власного тіла, ваших сексуальних потреб – це нормально і це навіть потрібно та корисно. Не вагайтесь та не бійтесь дізнаватися нове, адже це ніколи не зашкодить.

Зв'язок із сексуальним здоров'ямСексуальне здоров'я

Ще однією важливою складовою розуміння своєї сексуальності являється й сексуальне здоров’я. Знання про власне тіло, його інтимні та чутливі зони – все це дуже важливо для підтримання не тільки гарного емоційного та психологічного стану. Це також розуміння, що є добрим для тіла, а що – ні. Також це стосується й сексу. Сексуальність – це не завжди про секс. А іноді бути сексуальним – не означає бажати сексу. Але й навпаки, це знання про безпечну та комфортну інтимну близькість, експерименти та досвід свого тіла. Питання про сексуальність – це питання про себе. Що вам подобається і хто вам подобається. Це дослідження нового та меж, які ви хочете чи не хочете перетинати. Також це розуміння того, що ви хочете від оточуючих людей, партнера, або не хочете. Пам’ятайте, що кожна людина може по-своєму відчувати себе, тож розуміння сексуальності – це індивідуально. Але не слід боятися, як би, можливо, важко не задавалося відкривати  та досліджувати для себе цю тему. Ви зацікавилися своєю сексуальністю? Це вже перший крок на шляху самопізнання. Пам’ятайте, що на ваше сприйняття завжди впливає безліч чинників – ваше виховання (в тому числі статеве), ваші знання, ваше оточення, формування ідентичності (від гендерної до психосексуальної). Також з часом можуть змінюватися ваші уподобання та інтереси, й це теж нормально. Досліджувати – це цікаво, тож не відмовляйте собі в цьому.

Завжди прислуховуйтесь до себе, не поспішайте та враховуйте власні бажання та відчуття. Це – правильний шлях до того, як бути впевненим у собі та щасливим.

Відгуки

Секс-позитивність: полюби себе та власну сексуальність (0 відгуків)
Відгуків ще нема, стань першим - постав питання або напиши свій відгук!)

Додати відгук про Секс-позитивність: полюби себе та власну сексуальність, залишити коментар, запитати

Ім'я*
Електронна пошта
Відгук чи запитання*
Ваша оцінка